Η οδοντιατρική αποτύπωσης είναι αναγκαία για πολλές κοινές οδοντιατρικές θεραπείες όπως οι οδοντιατρικές στεφάνες, οι οδοντιατρικές γέφυρες, τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα και οι οδοντοστοιχίες.

Πολλοί οδοντίατροι θα συμφωνούσαν πως το αποτύπωμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της αποκατάστασης. Η πραγματικότητα είναι , πως είναι αδύνατο να κατασκευαστή μη τέλεια οδοντοτεχνική προσθετική εργασία σε ένα κακό αποτύπωμα. Μια υψηλής ποιότητας ενδοστοματική αποτύπωση είναι αναγκαία.

Παραδοσιακή Οδοντιατρική Αποτύπωση

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το 25% το οδοντιατρικών αποτυπωμάτων που πηγαίνουν στα εργαστήρια δεν είναι αρκετά καλά για να δουλέψουν την προσθετική εργασία. Είναι αρκετά δύσκολο να υπολογιστή το κόστος για μία επανάληψη της αποτύπωσης με το συμβατικό τρόπο πχ. αποτυπωτικά υλικά, αποστείρωση , εργαστήριο κλπ.

Χρόνος και Τέχνη – Ο παραδοσιακός τρόπος αποτύπωσης απαιτεί αρκετό χρόνο και τέχνη για την λήψη του αποτυπώματος. Ο χρόνος που απαιτείται από την επιλογή του δισκαρίου, την μίξη του υλικού, την μεταφορά στο δισκάριο, την προσεκτική τοποθέτηση και την απομάκρυνση αυτού από το στόμα και τέλος τη δημιουργία γύψινου μοντέλου. Η τέχνη που απαιτείται για την λήψη ενός σωστού αποτυπώματος δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου. Δεν μπορεί ο καθένας να πάρει ένα υψηλής ποιότητας αποτύπωμα. Η αποφυγή δημιουργίας φυσαλίδων στο αποτύπωμα, ο διαχωρισμός του αποτυπώματος από ΄το δισκάριο, ο χρόνος και η θερμοκρασία του υλικού κατά την λήψη και τελική επεξεργασία είναι παράγοντες που επηρεάζουν μία καλή αποτύπωση.

Παραμόρφωση Υλικού – Στα περισσότερα αποτυπωτικά υλικά δεν αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες και ο πολύς χρόνος. Η πραγματικότητα είναι πως όλα τα αποτυπώματα ταλαντεύονται και χοροπηδούν σε ένα κουτί μεταφοράς πάνω σε μια μοτοσυκλέτα μέσα σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας ( ψύχος το χειμώνα και ζέστης το καλοκαίρι) για αρκετή ώρα μέχρι να φτάσουν στο εργαστήριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αποτύπωμα να είναι αρκετά διαφορετικό όταν φτάσει στο εργαστήρι ο από αυτό που έφυγε από το ιατρείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργασίες να μην ταιριάζουν τέλεια και γι αυτό να υπάρχει αντίλογος μεταξύ γιατρού και εργαστηρίου για το ποιος ευθύνεται.

Ρωτήσατε τον ασθενής σας τι σκέφτεται όταν του λέτε ότι θα πάρετε αποτύπωμα. Η σκέψη όλων φαίνεται στο παρακάτω βίντεo

Ψηφιακή Αποτύπωση – Ψηφιακή Οδοντιατρική

Η ψηφιακή αποτύπωση διαφέρει από την παραδοσιακή όπως η μέρα με τη νύχτα. Η λήψη του αποτυπώματος γίνεται χωρίς κανένα υλικό. Οι βασικές διαφορές με την παραδοσιακή λήψη είναι:

  • Χρόνος30sec για κάθε γνάθο!!!.(CS 3600). Και οι δύο γνάθοι μαζί με ο αποτύπωμα μπορούν να γίνουν σε μόλις 2 λεπτά.
  • Ποιότητα – Εντοπισμένη ακρίβεια στα 9microns. Εάν δεν κάνετε σάρωση ολόκληρης της γνάθου αυτή είναι η ακρίβεια του ενδοστοματικού σαρωτή της CarestreamDental (CS 3500 & CS 3600). Προσπαθήστε να βρείτε ένα συνδυασμό υλικών που θα σας δώσουν αυτή την ακρίβεια.
  • ΕύχρηστοΤα πιο πολλά ενδοστοματικά scannerείναι αργά και δύσκολα στην χρήση καθώς απαιτούν ειδικές τεχνικές για την σωστή σάρωση ( σκόνη κλπ). Με τα ενδοστοματικά scannerνέας γενιάς η σάρωση είναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία και ο χρόνος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 30 secανά γνάθο. Μετά από μερικές ώρες χρήσης θα είστε απόλυτα εξομοιωμένος με την συσκευή.
  • Επαναπωτυπώσεις – Οι επαναλήψεις των αποτυπωμάτων δεν εξαλείφονται με το ενδοστοματικό σαρωτή, αλλά μειώνονται πάρα πολύ. Όχι μόνο μειώνονται αλλά μπορούν να προσδιοριστούν και άμεσα από πού προέρχονται μία και ο έλεγχος μπορεί να γίνει σε κάθε στάδιο είτε αυτό είναι στο σχεδιασμό είναι στην κοπή.
  • Επαναληψιμότητα – Εάν ο ασθενής σας χάσει μία προσθετική εργασία, δεν χρειάζεται η λήψη πάλι αποτυπωμάτων. Το ψηφιακό αποτύπωμα είναι υποθηκευμένο στον υπολογιστή σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία νέας προσθετικής εργασίας.

Μπορείτε παρακάτω να δείτε ένα βίντεο του Dr. Joel Heniod σχετικά με την σύγκριση του παραδοσιακού τρόπου αποτύπωσης και του ψηφιακού. Στο βίντεο παρουσιάζεται το CS 3500 (πρώτο μοντέλο της Carestream Dental). Το CS 3600 είναι πολύ πιο γρήγορα και πιο εύχρηστο.