fbpx
  • info@dentomedica.gr
  • 2107485533
  • 2107485544

01 Απριλίου 2015

Θεωρητική και Πραγματική Ανάλυση

Posted in Ενημέρωση

Θεωρητική και Πραγματική Ανάλυση

Ήδη γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η ανάλυση όταν διαλέγετε κάποιο από τα προϊόντα ψηφιακής απεικόνισης για το οδοντιατρικό σας κέντρο- είτε όταν πρόκειται για απευθείας ψηφιακό σύστημα ,είτε για τους ψηφιοποιητές.

Παρόλα αυτά , πολλές φορές η «διαφημιζόμενη» ανάλυση δεν είναι η ίδια με την «πραγματική – δοκιμασμένη ανάλυση» και χρησιμοποιείτε για εμπορικούς λόγους από πολλές εταιρείες.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η απάντηση στην ερώτηση πολλών οδοντιάτρων σχετικά με την ανάλυση των αισθητήρων και  να γίνει κατανοητή το πόσο σημαντική είναι η ανάλυση και ποια η διαφορά μεταξύ θεωρητικής και πραγματικής.

Ανάλυση Εικόνας

Πρώτα από όλα, η ανάλυση της εικόνας είναι ευθέως ανάλογη με την λεπτομέρεια που έχει η κάθε  εικόνα. Ο όρος ανάλυση μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ψηφιακό μέσω αποτύπωσης, είτε σε φίλμ και όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση της εικόνας τόσο πιο πολύ μεγάλη λεπτομέρεια έχει η εικόνα.

Spatial Resolution (χωρική ανάλυση) και Ζεύγη Γραμμών

                Η “SpatialResolution” (χωρική ανάλυση) μπορεί να μετρηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά στην οδοντιατρική ψηφιακή απεικόνιση  είναι σύνηθες να μετριέται σε γραμμές ανά χιλιοστό (lp/mm) . Σε γενικές γραμμές , η ανάλυση ποσοτικοποιείται  στο πόσο κοντά μπορούν να είναι οι γραμμές η μία στην άλλη και να είναι ορατές ξεκάθαρα. Ένα ζεύγος γραμμής αποτελείται από μία σκούρα γραμμή και μία πιο φωτεινή γραμμή. Όταν λέμε λοιπόν ανάλυση 10 γραμμές ανά χιλιοστό, εννοούμε 5 σκούρες γραμμές εναλλασσόμενες με 5 ανοιχτές γραμμές ή 5 ζεύγη γραμμών ανά χιλιοστό (5lp/mm: 5 linepairspermillimeter).

                Στην οδοντιατρική απεικόνιση αυτή η ανάλυση πιστοποιείται από την ακτινοβόληση ενός συγκεκριμένου «φαντομ» (linepairtestgauge) σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.

Θεωρητική vs Πραγματικής Ανάλυσης

                Κατά την διάρκεια της αναζήτησης ενός ψηφιακού συστήματος απεικόνισης για το οδοντιατρείο σας, θα ακούσατε πάρα πολλές φορές τον  όρο θεωρητική και πραγματική ανάλυση. Επειδή πολλές φορές οι κατασκευάστριες εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές αναλύσεις για εμπορικούς λόγους, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την διαφορά για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε όμοια πράγματα και να αποφασίσουμε σωστά στην αγορά ψηφιακής ακτινογραφίας.

                Επίσης καλό είναι να μην επικεντρωνόμαστε πάντα στην ονομαστική πραγματική τιμή ανάλυσης. Σε μία πρόσφατη μελέτη του Dr. Wisam Al-Rawi στο  University of Michigan παρατηρήθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά της χωρικής ανάλυσης (spatialresolution) και της πραγματικής δοκιμασμένης ανάλυσης.

Η  θεωρητική ανάλυση  είναι ένα αποτέλεσμα του τι δύναται να κάνει ο αισθητήρας σε ένα ιδεατό περιβάλλον, βασισμένο μόνο στον αριθμό pixel του αισθητήρα και στο μέγεθος του pixel, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συστήματος ψηφιακής απεικόνισης. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το μονωτικό, το αντικραδασμικό σύστημα, το προστατευτικό κάλυμμα, καθώς επίσης και τους αισθητήρες θορύβου η πραγματική ανάλυση είναι πολύ πιο διαφορετική.

                Η θεωρητική ανάλυση είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων που γίνονται μέσα στα εργαστήρια και μόνο με το στοιχείο του αισθητήρα και δεν έχει πρακτική εφαρμογή στις συνθήκες του ιατρείου. Επιπλέον, μεγαλύτερη θεωρητική ανάλυση/ μικρότερο μέγεθος pixel στο τμήμα του CMOS αισθητήρα μπορεί πολλές φορές να δράσει αρνητικά στην πραγματική ανάλυση με την δημιουργία artifacts. Γι αυτό το λόγω θα πρέπει να ζητάτε να σας αναφέρεται πάντα η πραγματική ανάλυση  του αισθητήρα.

Εκτός αυτού , η καλύτερη πραγματική ανάλυση :

  • Οδηγεί σε πιο ακριβής διαγνώσεις
  • Μπορεί να μειώσει τις επαναληπτικές ακτινογραφίες
  • Βελτιώνει την επικοινωνία με τον ασθενή
  • Διευκολύνει τις διαγνώσεις και τα περιστατικά

Οδοντιατρεία με εξοπλισμό μας!!!

Η εταιρεία DentoMedica έχει σχεδιάσει, ολοκληρώσει και εξοπλίσει πάρα πολλά ιδιωτικά οδοντιατρεία ή ακόμη και οδοντιατρικές κλινικές με τον εξοπλισμό της. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα ολοκληρωμένα project μας.

ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Συνεχώς αναζητούμε τις καλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, για να προσφέρουμε στον οδοντιάτρο ποιοτικά προϊόντα, υψηλής τεχνολογίας και αξιοπιστίας. Μερικές από τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε είναι.

carestream
xocare
diplomat
megagen
ightinstruments
kerr
eufoton
obtura
regedent

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η εταιρεία DENTOMEDICA Α.Ε. δημιουργήθηκε το 1993 και αντιπροσωπεύει εταιρείες που επιδίδονται στην κατασκευή υψηλής τεχνολογίας οδοντιατρικού εξοπλισμού. Η αφορμή της ίδρυσης της εταιρείας ήταν η έλλειψη από την αγορά της τεχνολογίας της ψηφιακής απεικόνισης. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

footer map